Strategic Planning

The BPL Compass

Central Library Renovation Lighting in Johnson Building

by admin

IMG_5284The BPL is very mindful of the needs of all of its users, of all ages, students, children, laptop users, researchers, and those who are visually impaired. The importance of quality illumination is a cornerstone in the Central Library Renovation project. The quantity of lighting in these spaces meets or exceeds library lighting standards and is significantly brighter than the original lighting design. The new design has increased daylight, more overall ambient lighting, and more task lighting at desk areas to satisfy the range of user reading requirements.

By changing the original tinted glass windows to clear glass, natural lighting is increased, adding significant brightness to the perimeter areas. Reading areas have been placed to take advantage of this increase in natural light. In addition, a major reading area lines the edges of the skylit Deferrari Hall. The new interior wall finishes are illuminated to balance contrast and add brightness. The new light fixtures have a higher efficiency to maximize the amount of electric light permitted by the energy code. The result is higher general lighting throughout. In addition, a generous number of task lights have been installed specifically to address the needs of users who require higher localized lighting.

Other important factors that contribute to the quality of illumination include glare control and the color rendering of the light sources. The new light fixtures provide much greater glare control, which improves visual comfort, making the reading areas a more pleasant environment. The new light sources have improved color rendering so that colors appear more true to users expectations. The overall result is a space that is comfortable, cheerful, and provides a range of study conditions to satisfy the full range of the Boston Public Library’s patrons.